Fashion Fabrics

Modetyger

 

Ull

 

Ullen har många goda egenskaper, den skrynklar sig inte nämnvärt. Fina ullsorter är mera skrynkelhärdiga än grövre. Det är för att fibern är mycket elastisk och kan sträckas ut 40% av sin normala längd och återgå till ursprungsläget. I vått tillstånd är elasticiteten däremot dålig. Ullen är mycket formbar när den är våt. 
På grund av krusigheten i fibern är ullen mycket värmeisolerande. 

Luften som innesluts gör tyget värmande. Fina ullsorter är mera värmande än grövre, eftersom den fina ullen är mera krusad.

 
Historik

Handla på nätet

Bra länkar


Bomull och blandningar

Sammet

Siden

Spets och tyll

Ull


Band och Dekorationer

 

                

  Ullflanell (merino)  100% ull                Pepitaruta     100 % ull                           Ull 100% ruta i kamel/choklad/vit          Burberry-ruta  Beige-vit-svart-röd          Svart-vit ruta 100% ull

  Marin, Kamel, Brun, Grön                     Svart/Vit och Gul/Vit                                140 cm bredd. Pris: 289:-/m                 Bredd 140 cm Pris: 249:-/m                 Bredd 140 cm  Pris: 189:-/m

  Royalblue, Röd  Pris: 269:-/m              150 cm bredd. Pris 389:-/m                            

 

                   

 Skotsrutig ull 100%                         Randig ruta Svart-vit-röd 100% ull            Ull 100% Brun-Turkos-Magenta             Ullsatin/Kamgarnsull                          Ullsatin/Kamgarnsull         

 Bredd 150 cm Pris: 349:-/m             Bredd 140 cm Pris: 249:-/m                     Bredd 145 cm Pris: 249:-/m                 Choklad Nougat Creme                      Marin, Grön, Röd, Grå, Svart, Vit     

                                                                                                                                                                          Bredd 150 cm Pris: 439:-/m               Bredd 150 cm Pris: 439 :-/m

 

             

  Ull-jacuard  mörkgrön                          Ullflanell   blå 100% ull                     Ull-Gabardin  Mörkgrå/ljusgrå melerad       Ull Kaschmir   Gråblå och Syren             Labyrint Svart-Vit med guld

  58%ull42%acetat  Bredd 150 cm           Bredd 150 cm Pris: 269:-/m               Bredd 145 cm   Pris: 169:-/m                   Bredd 150 cm   Pris: 459:-/m                Bredd: 145 cm Pris 429:-/m

  Pris: 449  :-/m                                   (finns även tomteröd)

                

  Kapptyg  Ull  Beige-grön-gul-blå            Kapptyg Brun  85%ull 15%pol               Kapptyg  Grå  85%ull 15%pol               Kapptyg  Mörklila   85%ull 15%pol      Kapptyg Ljust gråbeige 85%ull 15%pol

   Bredd 140cm Pris: 189:-/m                  Bredd 140cm Pris: 289:-/m                  Bredd 140cm Pris: 289:-/m                  Bredd 140cm Pris: 289:-/m                Bredd 140cm Pris: 289:-/m

 

   

 Magenta Ull 75% Kaschmir 25%

 Bredd 150 cm  Pris: 398:-/m


Olika ullsorter

Merino    Merinoull är helt enkelt ull som kommer ifrån Merinofår. Dessa får har gjort sig kända för att producera ull med extremt fina fibrer. Ullen är samtidigt väldigt tät och krusig och passar därför bäst till tunna och mjuka plagg. Ursprungligen var merinoull termen för ull som kom från merinofår i Spanien. Det var avsett som den yttersta kvalitetsstämpeln men förtogs lite av att ullen från Botany Bay i Australien visade sig vara ännu lite bättre. Den senare bytte sedan namn till just botany och blir tidvis ihopblandad med kashmir-ull, som är någonting helt annat.

 

Kashmir   Kashmirgeten, som man får den silkeslena och eftertraktade kashmir-ullen, är nog det mest kammade djuret i hela världen. Getterna trivs i bergstrakterna i Tibet, inre Mongoliet, Kashmir och Nepalhöjderna och det sägs att ju högre upp de lever desto finare blir deras ull. Tyvärr får man bara ca 50-250 gram per get och år och för de kräsna modeskaparna är det bara ull från Mongoliet som gäller! Det finns ca 17 miljoner kashmirgetter i Mongoliet, så den årliga skörden blir bara ca 4 000 ton ull. Att kashmirplagg är exklusiva kan man därför lätt räkna ut.

Landskapet är kargt och vintertid är kylan sträng. Getterna har därför utvecklat en speciellt fin päls. Det är framförallt de täta, men tunna och silkeslena underhåren som används i kashmirplagg. Pashmina heter den absolut mjukaste och läckraste kashmir-ullen. Den sitter på getens buk och består av särskilt finfibrig under-ull. Ordet “pashm” betyder “ull” på persiska, därav namnet.

 

Tweed   Namnet tweed har en ganska rolig bakgrund. Det kommer av en tygförsäljare som, någon gång på 1800-talet, skrev en faktura på “twill” (kypert på svenska). “Twill” på skotska blir “tweel“, och skriver man det slarvigt så kan det se ut som “tweed“. På den vägen är det. 

Det något grova tyget finns i en rad olika varianter, beroende på tradition och smak. Det är alltså inte utseendet som avgör om det är tweed eller inte, utan på vilket sätt tyget är vävt.

Skötselråd

Det är bra att inte använda ylleplagget varje dag, för det behöver få vila ibland. Inte heller bör man tvätta det allt för ofta. Istället kan man hänga ut plagget för att vädras och då tömmer man fickorna för att inte töja ut plagget runt ficköppningen. Sedan kan man borsta av plagget. Man kan också hänga plagget i ett fuktigt badrum. Fukten gör att fibrerna återgår till ursprungsläget och plagget återtar sin naturliga form.

 

Pressning:    Använd presstrasa och 150 grader, två prickar på järnet. Kan också använda två prickar och ånga, utan trasa. Ångan har en temperatur på ca. 100 grader och skadar då inte ullen, som tål upp till 130 grader.

 

Fläckborttagning:   Blanda en tsk såpa, en tsk ammoniak, en l vatten. Skrapa bort så mycket av fläcken som möjligt. Tag medlet på en ren trasa och fukta tyget runt fläcken. Arbeta in mot fläcken. Om man gör tvärtom blir fläcken större. Sug upp dn upplösta fläcken på en trasa. Håll en trasa även från avigan. Torka fläcken med hårtork e.d. och borta eller gnugga tyget för att inte avvika från resten av tyget.

Maskintvätt:   Maskintvätt rekommenderas endast åt superwashbehandlade plagg. Maskinen bör ha ett speciellt ylleprogram, där den står still vid påfyllnad och avtappning av vatten. Den bör bearbeta tvätten varsamt i ljummet vatten. 

 

Tvätt för hand:   Detta recept gäller för tvättad ull och plagg.

5 l vatten / hg ull, 38-40 gradigt vatten. Tillsätt en tsk tvättmedel och en tsk ammoniak. Tvättmedlet ska inte vara alkaliskt, eftersom ullen inte tål det. Det finns speciellt tvättmedel i flytande form för ull. Kan också använda hårshampo, diskmedel, tvålflingor upplösta i vatten, som inte innehåller färgämnen eller parfym.

  • Låt tyget ligga i fem minuter. Krama det någon gång. Ta sedan upp det och krama ut det.

  • Sköljvattnet ska ha lägre temperatur, ca. 35 grader. Byt sköljvatten tre-fyra gånger och häll i ättika i sista sköljvattnet för att neutralisera alkalieresterna från tvättmedlet. Häll i så mycket ättika i vattnet att det smakar aningen surt. Tyget får ligga i någon minut.

  • Plagg centrifugeras eller viras in i handduk för att göra plagget lättorkat. Lägg plagget att ligga på en luftig plats. Ylletrikå ska sträckas och formas till önskad storlek.

Mal och pälsängrar:   Mal i kläderna blir man av med genom att hänga ut kläderna i solljus och borsta ordentligt. Äggen är ömtåliga och sitter löst. De dör av direkt solljus på mörkt underlag efter 15 minuter och på ljust underlag efter 1 1/2 timme.

 

  OBS! Tyg är alltid svårt att återge exakt som det ser ut. Vissa färger kan skilja sig lite från tygets rätta färg. Vi har försökt att återge färgen så nära som möjligt med att fotografera tygerna i dagsljuslampa. Återgivningen av färger på olika datorer spelar också en viss roll på grund av färginställningarna.